Ekspert: De lave boligrenter forsætter i lang tid

Det er nu man skal købe bolig, hvis man går med overvejelser om at finde sin drømmebolig.

Det siger Morten Skak, lektor i boligøkonomi på Syddansk Universitet.

- Der er lave boligrenter i hvert fald de næste halvandet år, men man skal alligevel tænke sig om og ikke købe dyrere, end at man kan tåle, at renten stiger. På sigt har vi renter, der er uholdbare lave, siger han.

Den Europæiske Centralbank (ECB) har torsdag sænket renten til et historisk lavpunkt til 0,05 procent. Det er det laveste niveau nogensinde, og det sker, fordi det ser sort ud for økonomien i Europa. Væksttal og inflation går ikke som håbet.

- Boligmarkedet er påvirket af den generelle økonomiske situation. Der bliver muligheder i det her efterår for at få nogle lån til virkelig gode renter. Det er godt for boligmarkedet, men det er ikke noget, der markant ændrer situationen, siger Morten Skak.

Ifølge Morten Skak understøtter rentenedsættelsen en tendens, der allerede er på boligmarkedet, hvor priserne er rigtig høje - ikke mindst i de centrale bykerner i de centrale uddannelsesbyer.

- Det er klart, at det skubber til den opadgående prisudvikling, hvor priserne stiger. Men det er for tidligt at sige, om det vil føre til en boligboble, siger han.

Morten Skak mener, at de høje priser lidt fører til en sortering af boligejerne, således at folk, som har højere indkomster, placerer sig der, hvor boligerne er dyre. Dermed følger købekraften med boligpriserne.

- Så selv om vi har nogle høje boligpriser en del steder, så er det ikke det samme som, at det er helt uholdbart, og der bliver spekuleret i boligerne, siger han.

Nationalbanken fulgte senere tirsdag delvist i sporene på ECB og sænkede renten. Indskuds renten bliver sænket til negative 0,05 fra 0,05 procent. Det vil sige, at det nu koster penge at sætte penge i Nationalbanken.

Derimod er der ikke pillet ved udlånsrenten, der fortsat er 0,20 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip