Ekspert: Degradering falder tilbage på Skats ledelse

Tirsdagens degradering af Erling Andersen falder tilbage på ledelsen i Skat, der under forløbet med Skattesagskommissionens afhøringer i november 2012 valgte at forfremme Erling Andersen fra et job som skattechef i Skat København til direktør for Skats Indsatsområde.

Det siger forvaltningsekspert og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch til Ritzau.

- Undersøgelsen og afhøringerne viste allerede på forfremmelsestidspunktet, at der var en voldsom uenighed mellem departementschef Peter Loft og Erling Andersen. Man vælger så at forfremme Erling Andersen. Det kunne ikke tolkes på anden måde, end Skats ledelse valgte parti.

- Den ene blev suspenderet, og den anden blev forfremmet til en absolut toppost. Det er ikke kun Erling Andersen, der nu får et gult kort og et stempel ved at have ageret forkert – det gør dem, som satte ham ind på posten, sådan set også, siger Roger Buch.

Erling Andersen er blevet fjernet fra Skats direktion med øjeblikkelig virkning, men han tiltræder en ny stilling som programchef i Skat 1. januar 2015.

Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, siger om degraderingen, at det er grundlæggende, at "der sker en omhyggelig og korrekt behandling af fortrolige oplysninger, og at samspillet med andre offentlige myndigheder foregår efter gældende lovgivning."

Den åbenmundede kritik af en intern degradering er usædvanlig i en offentlig virksomhed, mener Roger Buch.

- Det kan tolkes, som om - og det vil Jesper Rønnow Simonsen sikkert afvise - at han stiller spørgsmål ved, om Erling Andersen har behandlet fortrolige oplysninger, som man skal, og om han har holdt sig til lovgivningen i skatteafgørelser.

- Skattesagskommissionen kommer frem til, at Erling Andersen ikke har behandlet fortrolige oplysninger, som han skulle. Men jeg har svært ved at se, der er ført bevis for, at han ikke har holdt sig til lovgivningen, siger Roger Buch.

/ritzau/

 

Dagens Gossip