Ekspert: Det bliver svært at nå en finanslovaftale

Helle Thorning-Schmidt (S) har lagt op til en "meget barsk start på den politiske sæson", lyder det fra politisk kommentator Hans Engell.

Det siger han, efter at statsministeren søndag har meldt ud i Berlingske og Jyllands-Posten, at der ikke kommer nogen ændringer i dagpengesystemet i den kommende finanslov.

- Det er en meget klar og skarp melding, som vil gøre de kommende finanslovforhandlinger umådelige vanskelige.

- Enhedslisten har gjort genoptjeningsreglerne på dagpengene til et af dets absolutte hovedkrav. Det er svært at se, hvad regeringen kan spille ind i forhandlingerne, der kan erstatte genoptjeningen set med Enhedslistens øjne, siger Hans Engell og fortsætter:

- Med den melding har hun taget et skridt i retning af, at vi får et valg i november eller december.

Den politiske kommentator påpeger, at det ikke er sikkert, at det vil gå sådan, fordi SF ifølge ham ikke vil stemme imod regeringens finanslov.

Men det kan ske, at Enhedslisten vil gøre det. I det tilfælde kan statsministeren forsøge at forhandle en aftale hjem med Venstre, som den gjorde sidste år.

- Problemet er bare, at med et folketingsvalg lige på den anden side af året, så vil Lars Løkke Rasmussens pris for at lave en finanslov med regeringen formentlig blive meget høj, siger han.

På trods af at udsigterne til en finanslov er blevet væsentlig vanskeligere, er der ifølge Hans Engell en klar tanke bag Helle Thorning-Schmidts (S) kontante udmelding.

- Jeg er ikke i tvivl om, at grunden, til at Thorning spiller så hårdt ud i dag, er, at hun vil have klare og rene linjer fra starten.

- Hun vil ikke have nogen myter om, at der er intern uenighed i regeringen omkring dagpengereglerne. Hun har brug for, at der er fuldstændig klare linjer i forhold til De Radikale, siger han og uddyber, at De Radikale før sommerferien har meldt ud, at den ikke vil røre ved dagpengene.

Han påpeger samtidig, at hvis ikke statsministeren melder ud straks, risikerer hun, at der kommer "pres fra fagbevægelse og socialdemokratiske folketingsmedlemmer og det socialdemokratiske bagland" om at ændre dagpengesystemet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip