Ekspert: Det kan blive ny start for Afghanistan og Vesten

Krig, korruption og et stort illegalt marked for opium.

Der bliver rigeligt med arbejdsopgaver at tage fat på for den nye afghanske regeringskoalition. Efter flere måneders rivalisering blandt de to præsidentkandidater er der søndag indgået aftale om at danne en samlingsregering i det krigshærgede land.

Som vinder af valget bliver Ashraf Ghani Afghanistans nye præsident, mens Abdullah Abdullah udnævnes til landets første såkaldte administrerende direktør, hvilket ifølge nyhedsmedier er det samme som en premierminister.

Søndag eftermiddag bekræftede den afghanske valgkommission, at Ashraf Ghani nu er landets nye præsident.

Der er gode perspektiver i nyheden, men der er også grund til bekymring. Det vurderer den afghanskfødte senioranalytiker ved Institut for Menneskerettigheder Malek Sitez.

- Der er ingen tvivl om, at det selvfølgelig er en god nyhed, men der er også grund til bekymring. Selvom både Ghani og Abdullah er provestlige, er de uenige på så mange områder, at det kan blive svært at forestille sig, at deres samarbejde kommer til at fungere, siger Malek Sitez til Ritzau.

- Abdullah repræsenterer islamisterne og var med til at kæmpe mod russerne under den kolde krig, mens Ghani er meget mere liberal. Deres ideologier er dybt forskellige, og det kan skabe gnidninger.

- Abdullahs rolle bliver primært at tage stilling til indenrigs- og økonomispørgsmål, mens det meste af Ghanis fokus vil komme til at ligge på udenrigspolitik og det militære område.

Ghanis første opgave som Afghanistans præsident bliver at forbedre forholdet til det internationale samfund og i særdeleshed USA.

Afghanistans afgående præsident Hamid Karzai har nægtet at underskrive en længe diskuteret sikkerhedsaftale, men både Ghani og Abdullah har under valgkampen sagt, at de vil underskriv aftalen.

- Forholdet til USA vil blive meget bedre, end det har været under Karzai, og derfor er det meget positivt, at sikkerhedsaftalen med USA nu vil blive underskrevet.

- Karzai var uenig med USA om strategien, men nu vil Ghani vise, at man er åben over for et bedre samarbejde, siger Malek Sitez.

/ritzau/

 

Dagens Gossip