Ekspert: Diplomatiet fortsætter trods Litvinenkosag

Skrevet af admin

21/01/2016

Mest læste i dag

Det får næppe konsekvenser for forholdet mellem Rusland og Storbritannien, at en dommerundersøgelse torsdag slår fast, at præsident Vladimir Putin sandsynligvis gav ordre til drabet på den tidligere efterretningsagent Alexander Litvinenko i London i 2006.

Det siger Flemming Splidsboel, ekspert i russiske forhold og seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Jeg tvivler på, at det vil få de store konsekvenser, siger han til Ritzau.

Det russiske udenrigsministerium kalder rapporten for "politiserende" og siger, at hele affæren har skadet forholdet mellem Rusland og Storbritannien.

- Udenrigsministeriet siger, at der vil komme konsekvenser, men jeg har svært ved at se, hvad de skulle gøre over for Storbritannien, siger Flemming Splidsboel.

Han mener, at russerne vil forsøge at tie sagen ihjel.

- Omvendt er Storbritannien næsten nødt til at gøre noget.

- Litvinenkos enke taler om økonomiske sanktioner mod Rusland, men det har vi allerede haft i EU i to år. Og Rusland er i forvejen smidt ud af G8.

- Man kan udvise diplomatisk personale, men det vil jo blive fulgt af et tilsvarende træk fra russisk side. Og det er der ingen, der har en interesse i.

- Man skal ned i værktøjskassen for at finde noget helt nyt at straffe de andre med.

Ifølge Flemming Splidsboel har Storbritannien i forvejen indført indrejseforbud over for en lang række russere. Men ikke mod Putin.

- Det er der ingen der ønsker, for man vil stadigvæk gerne mødes med ham, siger Flemming Splidsboel.

Han understreger, at Storbritannien og de øvrige EU-lande på en række punkter har en stor interesse i at bevare et samarbejde med Rusland. Blandt andet i forsøget på at løse krigene i Syrien og Ukraine.

- Og det vil man ikke ofre for Litvinenko, siger han.

Ifølge Flemming Splidsboel er den store vinder er Marina Litvinenko, enken efter den myrdede agent. Hun har kæmpet for at få sandheden om drabet på sin mand frem.

- For de efterladte er det en ubetinget succes. Det kan være, de rejser et civilt søgsmål mod de to agenter eller mod den russiske stat for at få noget erstatning. Men det får de næppe noget ud af, siger han.

Han understreger, at de to drabsmænd ikke bliver stillet til ansvar for drabet i en britisk retssal.

- Det er helt udelukket, at de bliver udleveret til retsforfølgelse i Storbritannien.

/ritzau/