Ekspert: Diskussionen er slut - tortur virker ikke

Tirsdag aften dansk tid offentliggjorde det amerikanske senats efterretningsudvalg sin rapport om CIAs udvidede forhørsmetoder.

Selvom rapporten ikke indeholdt chokerende nyt, afliver dens resultater alligevel enhver diskussion om, hvorvidt tortur virker.

Det mener analytiker og cand.mag. ved Forsvarsakademiet, David Vestenskov.

- Som rapporten berører i alle sine konklusioner, er tortur som redskab i efterretningsmaskiner ikke anstændigt eller effektivt. Det ligger sig op af, hvad videnskaben har sagt tidligere, siger han.

- Det kan godt være, at det i enkelte tilfælde skaber resultater, men i en masse tilfælde skaber det falsk information, som sender agenter og analytikere på overarbejde.

Dermed er rapporten et endegyldigt testamente over tortur-metodernes effektivitet. Samtidig varsler det en ny tid i USA, mener David Vestenskov.

- USA er kommet væk fra deres paniktilstand. Man er nu klar til at få nogle anstændige og effektive efterretningsmetoder ind.

Rapporten, der er lavet af de demokratiske medlemmer af senatets efterretningsudvalg, har undersøgt et program under CIA, der blev lukket, da Barack Obama trådte til som præsident.

En af rapportens hovedkonklusioner er også, at mens programmet stod på, blev der lækket efterretninger, der skulle påvirke offentlighedens syn på tortur. De lækager har blandt andet bredt sig til Hollywood.

- Hollywood-filmen "Zero Dark Thirty" er ikke et sandhedsvidne, men den har også brugt en masse insider-viden, mener David Vestenskov.

Der er umiddelbart ingen af hovedkonklusionerne, der bør få danske politikere eller jurister til at fare op, vurderer analytikeren.

- Der er ikke noget, de ikke har vidst, men nu står det sort på hvidt.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip