Ekspert: Duegården kan få betydning for mange andre

Fredag fik andelsforeningen Duegården Sø- og Handelsrettens ord for, at de må gå konkurs. Den dom anker deres kreditor, Nykredit, og sagen skal derfor i Landsretten. Der kan dommen blive principiel vigtig for andre andelsboligforening.

- Når der er landsretsdom på, så vil den danne præcedens. Så er spørgsmålet, er der andre andelsboligforeninger, der er i samme situation? Og ja, det er der, siger Jens Lunde, der er lektor på CBS.

- Der blev stiftet en hel del, der på toppen - måske 20-30 større andelsboligforeninger - med forholdsvis høj gæld kombineret med swaplån, siger Jens Lunde.

Da boligpriserne var på deres højeste i midten af 00'erne, stiftede beboerne i ejendommen Duegården en andelsforening. De finansierede købet med et lån med en rente, der kunne justeres løbende. Senere skiftede de til et fast-rente-lån.

Den kombination - optagelse af lånet mens boligpriserne var på deres højeste og et såkaldt swap-skifte til et fast-rente-lån - resulterede i en stor gæld, da renten og priserne på udlejningsejendomme faldt, fortæller Jens Lund.

Og Duegården er ikke de eneste, der står i den situation. Jens Lunde vurderer, at omkring 20-30 større andelsforeninger har en lignende kombination, der kan gøre dommen i sagen mellem Nykredit og Duegården relevant for dem.

For med den uoverskuelige gæld er Duegården i den særprægede situation, at de selv havde interesse i at gå konkurs, mens deres kreditor, der havde lånt dem pengene, Nykredit, kæmpede imod.

- Duegården kunne have sat sig ned og ventet på, at renten ville stige til ligeså meget som i 2008 - så ville swap'en være ligegyldig, siger Jens Lunde.

Det var den løsning, Nykredit ville have foretrukket. Men nu har Duegården Sø- og Handelsrettens ord for, at de kan få lov at gå konkurs.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip