Ekspert: Erdogan vil gøre præsidentposten stærkere

Efter mere end et årti som Tyrkiets premierminister vil Erdogan nu være præsident. Og hvis eksperterne får ret, vil han gøre præsidentembedet mere magtfuldt og politisk.

Sådan lyder analysen, efter at det regerende Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP) tirsdag har nomineret premierminister Recep Tayyip Erdogan som sin præsidentkandidat.

- Hvis han bliver valgt, som alt peger på, så tyder det på, at ambitionen er at forvandle det, der i dag er et relativt symbolsk præsidentembede, til en meget stærkere politisk post, siger Tyrkiet-ekspert Daniella Kuzmanovic fra Københavns Universitet til Ritzau.

- Meget tyder på, at man vil se den samme situation, som da Vladimir Putin gik fra at være premierminister til at være præsident i Rusland: Nemlig at han fortsat har markant politisk indflydelse, tilføjer hun.

På trods af en række skandaler i den seneste tid peger meningsmålingerne på, at Erdogan er favorit ved præsidentvalget, hvor han skal kæmpe mod Selahattin Demirtas fra landets største kurdiske parti og oppositionspartiernes kandidat, Ekmeleddin Ihsanoglu.

Valget skal afholdes i august, og det bliver første gang, at tyrkerne stemmer direkte om, hvem de ønsker som præsident.

- Det betyder, at præsidenten vil være styrket, fordi han har et mandat fra folket, og det vil Erdogan kunne bruge til at retfærdiggøre eksempelvis en forfatningsændring, som styrker præsidentembedet, vurderer Daniella Kuzmanovic.

Erdogan har været premierminister siden 2003 og er blevet kendt også uden for Tyrkiets grænser på sine markante politiske udmeldinger.

- Jeg tror, at han vil fortsætte med at komme med den slags markante politiske udtalelser selv som præsident. Og så tror jeg, at man vil se en præsident, som virkelig vil forsøge at genrejse idéen om Tyrkiet som en storspiller i den mellemøstlige region, siger Daniella Kuzmanovic.

/ritzau/

 

Dagens Gossip