Ekspert: Farvel til Lundbeck-chef var det eneste rigtige

Har investorerne først mistet tilliden til et selskab, kan det koste mange, mange millioner af kroner på aktiekursen. Og det har et selskab ikke råd til. Derfor måtte bestyrelsen i Lundbeck også skride hårdt til værks og sige farvel til deres topchef.

Det siger professor og ledelsesekspert ved Aalborg Universitet Anders Drejer .

- Der må ikke kunne stilles spørgsmålstegn ved en virksomhed. Det kan undre nogen, at sagen i Lundbeck bliver så stor, når direktøren selv har fortalt bestyrelsen om aktiegaven, men der skal være tillid fra investorerne. Ellers kan det gå og blive dyrt, siger Anders Drejer.

Den nu forhenværende topchef i medicinalselskabet Lundbeck, Ulf Wiinberg, gik i oktober til sin bestyrelse, hvor han fortalte om en aktiegave, han havde fået året før. Det drejede sig om 55 aktier i biotekvirksomheden Stratified Medical Ltd. fra dennes grundlægger.

Ulf Wiinberg siger til Ritzau Finans, at han i første omgang anså aktierne for at være en symbolsk gave fra en god ven. Derefter glemte han alt om dem, herunder at indberette aktiegaven til bestyrelsen. Men i dag er aktierne seks millioner kroner værd.

- Siden viste det sig, at det teoretisk er en værdifuld gave, jeg har fået, og da jeg indså det, rapporterede jeg selv til bestyrelsen, at jeg havde begået en fejl og et potentielt brud på vores interne retningslinjer, siger Ulf Wiinberg.

Samtidig påpeger bestyrelsen i Lundbeck, at det er en skærpende omstændighed, at der er tale om aktier i et selskab, som Lundbeck efterfølgende selv har investeret 19 millioner kroner i.

Hele sagen betragtes som et alvorligt brud på Lundbecks egne regler, den såkaldte Code of Conduct (etisk forretningsadfærd, red.). Og selv om bestyrelsesformand Håkan Björklund ikke tror, at regelbruddet skete med overlæg, ændrer det ikke det faktum, at Wiinberg er fortid.

- Umiddelbart kunne man jo tro, at det her handler om grådighedskassen. Men ifølge direktørens forklaring handler det om dumhed. Og selv om det ikke er sket før, så agerer bestyrelsen professionelt i denne sag, siger Anders Drejer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip