Ekspert: Flere borgmesterkup venter forude

Skrevet af admin

|

23/11/2013

Dagens topnyheder

På Lolland måtte De Konservatives Marie Louise Friderichsen lørdag opgive at blive borgmester, da Socialdemokraterne sprang fra en aftale fra valgnatten og i stedet selv snuppede borgmesterposten.

Og i Allerød Kommune kæmper Venstres John Køhler en hård kamp for at holde fast på den borgmesterpost, som han selv kuppede sig til på valgnatten, men som nu ser ud til at smutte ud af hænderne på ham.

Men der kan være endnu flere politikere, der i første omgang har forhandlet sig frem til en borgmesterpost, som ender med en lang næse, forventer kommunalforsker Roger Buch, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det er slet ikke slut endnu. Det gik meget hurtigt med at få konstitueringerne på plads i alle kommuner, men det er ikke nogen garanti for, at det holder.

- Det har vi set ét eksempel på nu, og det vil være ret overraskende, hvis der ikke sker mere, før alle borgmestre er formelt valgt. For der er altså mere end en uge til byrådene begynder med de formelle konstitueringer, og der er tre uger, til de senest skal være færdige, siger Roger Buch.

Efter kommunalvalget har flere politikere forladt deres parti - mest fremtrædende har været den tidligere politiske ordfører for Socialdemokraterne på Københavns Rådhus Ikram Sarwar, der er hoppet over til De Radikale.

Ved sidste kommunalvalg kunne man endda se Sonja Rasmussen gå fra Socialdemokraterne til Borgerlisten i Kerteminde for at få fingre i borgmesterposten, og noget lignende kan stadig nå at ske, hvis skuffede lokalpolitikere føler sig fristet af gode tilbud.

- Der er tre ting, man kæmper om. Det er de tre p'er: Prestige, penge og politik. Der er nogle fornemme poster, som giver status i lokalsamfundene, der er poster, hvor der er knyttet penge til, og så er der selvfølgelig indflydelsen og muligheden for at påvirke politikken.

- Der kan det godt være, at man tabte runde ét i de første dage efter valget, men der kan nå at blive både runde to og runde tre inden den endelige konstituering, siger Roger Buch.

/ritzau/