Ekspert: Flyselskaber vil prøve undgå Ukraine

Flyulykken, hvor et passagerfly fra Malaysian Airlines angiveligt er blevet skudt ned over Ukraine, får også umiddelbare konsekvenser for andre flyselskaber.

Det vurderer Hans Christian Stigaard, der er tidligere trafikchef i Københavns Lufthavn.

- Selv om der ikke er flyveforbud over Ukraine endnu, vil de fleste luftfartsselskaber nok vurdere, at det er et rigtigt dårligt sted at flyve hen over, indtil det er mere klart, hvad der præcis er foregået. Det ville jeg også gøre, siger Stigaard.

Han forklarer, at det indtil videre er helt op til flyselskaberne selv, hvilke konsekvenser det mystiske flystyrt skal have.

- Skal luftrummet lukkes, er det ukrainerne selv, der skal lukke det, og det kan også være, at det sker. Men indtil da er det selskaberne, der står med beslutningen.

- Der findes et informationssystem, som alle flyselskaber er koblet op på, og sådan noget som det her vil komme ud med det samme. Derfor kan selskaberne også reagere meget hurtigt på det, siger den tidligere trafikchef.

Han mener, at det formentlig kan dreje sig om mange fly, der skal omdirigeres.

- Turen over Ukraine er en rimeligt populær, hvis man skal fra Europa til Asien, siger han.

Informationschef Knut Morten Johansen fra SAS Norge oplyser dog, at det skandinaviske flyselskab normalt ikke benytter sig af den rute.

- Vi har ingen ruter, der går hen over Ukraine, og vi har heller ingen fly af den pågældende type. Derfor får ulykken ikke umiddelbart konsekvenser for os, siger han.

Det er en rådgiver i det russiske indenrigsministerium, der har fortalt det russiske nyhedsbureau Interfax, at flyet fra Malaysian Airlines, der var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur, er blevet skudt ned med et jord-til-luft-missil.

/ritzau/

 

Dagens Gossip