Ekspert: FOA gør sig klar til kampen mod kommunerne

FOA signalerer med opkrævning af et ekstra strejkekontingent, at fagforbundet er klar til at tage kampen op mod aggressive arbejdsgivere og truslen om lockouter.

Det vurderer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, som fremhæver, at fagforbundene forventer, at kommunerne vil fortsætte den aggressive strategi, der senest førte til lærerlockout, ved overenskomstforhandlinger i 2015.

- Kommunerne har annonceret, at de skal spare omkring 12 milliarder kroner på den offentlige sektor i 2020-planen. Og der har de blandt andet antydet, at overenskomstsystemet også kommer under luppen.

- Og den strategi har FOA taget ad notam og signalerer med strejkekontingentet, at man er klar til at tage kampen op. Det kræver ressourcer og muskler, lyder det fra Flemming Ibsen.

Han tror ikke, at de ekstra kontingentkroner vil skabe oprør blandt FOA's omkring 193.000 medlemmer.

- Det tror jeg i og for sig, at de vil modtage rimeligt positivt. Der er selvfølgelig nogen, der vil pive, for FOA's medlemmer er ikke blandt de højestlønnede, og dette er en ekstra økonomisk belastning.

- Men omvendt tror jeg, at medlemmerne er med på idéen, når det handler om at opbygge et bolværk mod regeringens offensiv, fortæller arbejdsmarkedsforskeren.

Det var ikke alle FOA's delegerede på fredagens kongres, der var for et strejkekontingent. På kongressen stemte 472 delegerede for, mens 93 var imod.

Det bliver FOA's hovedbestyrelse, der fastlægger det årlige konfliktkontingent. Planen er at opkræve 10 kroner ekstra per medlem 1. januar 2014.

Dennis Kristensen blev på kongressen genvalgt som formand i FOA for de næste tre år, mens Mona Striib blev genvalgt som næstformand.

/ritzau/

 

Dagens Gossip