Ekspert: Fodboldslagsmål i Serbien kan minde om 1864

Hvis man skal forstå, hvorfor serbere og albanere røg i totterne på hinanden på fodboldbanen ved tirsdagens EM-kvalifikationskamp i Beograd mellem de to lande, skal man have fat i historiebøgerne.

En drone med det storalbanske flag fløj hen over fodboldbanen under kampen, og det rystede godt og grundigt op i et gammel slagsmål om Kosovo, der tidligere var en del af Serbien.

- Fanen propaganderer over et Storalbanien bestående af Kosovo og Albanien. Serberne vil ikke anerkende, at Kosovo er blevet uafhængigt, siger Karsten Fledelius, der er historiker og lektor ved Københavns Universitet.

Derfor var det en direkte provokation, da flaget, der forestiller det albanske flag oven på et kort over Kosovo, fløj hen over banen. Både spillere og tilskuere var med i heftige slagsmål, og kampen blev efter 40 minutters spil aflyst.

Konflikten mellem Serbien og Albanien ligger ikke langt fra den, da Danmark i sin tid mistede en stor del af Sønderjylland, mener historikeren.

- Stemningen i Serbien i Kosovo-spørgsmålet kan minde om stemningen i Danmark i 1864 med tabet af Slesvig-Holsten, siger han.

Igennem mange år har der været gnidninger mellem serbere og albanere om Kosovo, der tidligere var en provins i Serbien. Langt de fleste indbyggere i Kosovo er albanere, og igennem en årrække har det albanske flertal krævet et selvstændigt Kosovo.

Kosovo-serberne var dog bange for at miste både politisk indflydelse og en central del af Serbien.

Den tidligere Serbien-provins endte i 2008 med at blive erklæret uafhængigt.

Hændelsen med det serbiske flag sker en uge før, at Albaniens premierminister, Edi Rama, skal på officielt statsbesøg i Serbien, hvilket er det første møde i 68 år.

- Dette møde er et gennembrud, og derfor kan man måske antage at de, der står bag denne provokation, ønsker at sætte en kæp i hjulet på forsoningen mellem Serbien og Albanien, siger Karsten Fledelius.

/ritzau/

 

Dagens Gossip