Ekspert: Gaza-konflikt giver ingen mening

USA's præsident, Barack Obama, vil forhandle en våbenhvile mellem Israel og Hamas, skønt udenrigsminister John Kerry forgæves har forsøgt at forhandle om en fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne.

USA frygter, at konflikten eskalerer i et skrøbeligt Mellemøsten med borgerkrig i Syrien og væbnet konflikt i Irak.

Det vurderer seniorforsker Lars Erslev Andersen, fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

- Konflikten giver ingen mening og gør intet som helst bedre. Den kommer, mens ustabiliteten er helt anderledes større end før på grund af situationen i Syrien og i Irak. Det betinger, at Obama går så tidligt på banen, siger Lars Erslev Andersen.

Præsidenten har telefonisk tilbudt Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at USA vil mægle med Hamas i Gaza for at få en våbenhvile i stand. Obama henviste til våbenhvilen fra november 2012.

Da forhandlede USA's daværende udenrigsminister, Hillary Clinton, og Egypten en våbenhvile, som afsluttede otte dages israelske luftangreb på Hamas i Gaza-striben. FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, bad torsdag også om en våbenhvile ved et hasteindkaldt møde i Sikkerhedsrådet.

USA kan som den eneste forhandle en våbenhvile, fordi Israel hverken har tillid til FN eller EU. USA er trods tilbuddet mindre interesseret i at spille en rolle i Mellemøsten end før, forklarer Lars Erslev Andersen.

- Det er ikke blevet bedre efter det arabiske forår. Kerrys indsats er USA's sidste forsøg på at få en fredsproces i Obama-regeringen, siger han.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har telefonisk til Netanyahu udtrykt bekymring over civile tab og opfordret til straks at stoppe blodudgydelserne. Men Netanyahu sagde angiveligt, at en våbenhvile "slet ikke er på dagsordenen".

/ritzau/

 

Dagens Gossip