Ekspert: Hedegaard-sag for EU er klar dansk markering

Danmark spiller et stærkt kort, når regeringen nu vil lade Tyrkiets gøren og laden i Hedegaard-sagen indgå i EU's vurdering af, om landet lever op til EU's standarder for medlemskab i unionen.

Det siger professor og leder af Center for europæisk politik ved Københavns Universitet, Marlene Wind.

- Det her er virkelig en meget klar markering fra Danmarks side, siger hun.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger efter et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, at Danmark allerede i denne måned vil tage Tyrkiets løsladelse af den mand, som Københavns Politi har sigtet for at forsøge at likvidere den islamkritiske forfatter Lars Hedegaard, op i EU-regi.

Derudover vil man forsøge at tage sagen op i Europarådet, der håndterer sager om udleveringer.

- Europarådet har ikke rigtig nogen magt ud over, at man kan give Tyrkiet en skideballe. Men kommer sagen først på EU-dagsordnen i forhold til optagelse, så er det virkelig noget, der kan gøre ondt, siger Marlene Wind.

Hun mener samtidig, at Danmark ikke har mange andre reelle muligheder end at gå gennem EU, når det gælder om at sætte tommelskruerne på Tyrkiet.

- Danmark kan intet gøre alene. Det er jo et meget godt eksempel på, at Danmark er fundamentalt afhængig af EU for at kunne agere i forhold til store magter, som Tyrkiet jo er.

- Hvis vi overhovedet vil have et ben til jorden, så er det gennem EU, og det er regeringen udmærket klar over, siger Marlene Wind.

/ritzau/

 

Dagens Gossip