Ekspert: Her er Obamas hovedbudskab i stortale

Den amerikanske præsident, Barack Obama, talte både om jobskabelse, atomaftalen med Iran og lukning af Guantanamo-fængslet i Cuba, da han natten til onsdag dansk tid gik på talerstolen foran Kongressen.

Men præsidentens vigtigste budskab i sin årlige State of the Union-tale er, at han nu vil gå uden om Kongressen for at gennemføre noget af sin politik, vurderer USA-ekspert Mette Nøhr Claushøj, der er ekstern lektor på Københavns Universitet.

- Obamas største problem som præsident har været det manglende samarbejde med Kongressen. Lovgivningsarbejdet er mere eller mindre gået i stå, og hvis han ønsker, der skal ske noget, så vil han prøve at gøre det selv, siger Mette Nøhr Claushøj til Ritzau.

Ifølge USA-eksperten har en amerikansk præsident flere muligheder for at gennemføre sin politik uden om Senatet og Repræsentanternes Hus - blandt andet administrativt.

Helt konkret bebudede Obama i sin tale til nationen, at han vil hæve mindstelønnen for alle statsansatte med omkring 40 procent til 10,10 dollar i timen.

Mette Nøhr Claushøj mener, at Obama går solo for stadig at vise handlekraft som præsident, da han ikke har mange år tilbage i Det Hvide Hus.

- Obama er bange for allerede på nuværende tidspunkt, hvor der er tre år tilbage af hans præsidentembede, at blive set som en præsident, der ikke længere kan agere, siger hun.

- Han prøver at imødegå den her stigende opfattelse af ham som en magtesløs præsident ved at sige, at hvis Kongressen ikke vil handle, så gør han det selv, siger Mette Nøhr Claushøj.

Hun vurderer også, at Obama var mindre stridslysten i sin tone i forhold til tidligere, og generelt talte præsidenten om de positive ting, der er sket under hans præsidentembede - blandt andet den lavere arbejdsløshed og de mange nye job.

Til gengæld brugte han ikke mange minutters taletid på "Obamacare", da der har været store problemer med præsidentens omstridte sundhedsreform, lyder vurderingen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip