Ekspert: To hurdler hæmmer nyt politisk parti

Nystiftede politiske partier når sjældent så langt som at komme i Folketinget.

Det siger professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Rune Stubager, efter at Danmark har fået et nyt politisk parti, Nationalpartiet.

- Udgangspunktet, uanset hvad de måtte mene, ser ikke godt ud. Børnedødeligheden blandt nystiftede politiske partier er høj, og det er svært for dem at komme i Folketinget, siger Rune Stubager til Ritzau.

Nationalpartiet er stiftet af tre dansk-pakistanske brødre, hvoraf den ene, Kashif Ahmad, er formand for det nye parti.

Han mener, at tidligere tiders fællesnævnere som tolerance, respekt og åbenhed er forsvundet, og at vores samfund i stedet har fået en retorik med racistiske undertoner.

Partiet, der allerede er godkendt af Indenrigsministeriet, har sin egen forening og bestyrelse og er nu gået i gang med at indsamle underskrifter for at blive valgberettiget.

- Den første hurdle er, at de skal samle 20.000 underskrifter for at få lov til at stille op til folketingsvalg, siger Rune Stubager.

- Den næste er, at de skal opnå to procent af samtlige stemmer ved et valg for at komme i Folketinget. Det er nemt at starte et nyt parti på papiret, men det plejer at være meget vanskeligt for nye partier at forcere de to hurdler, siger han.

Nationalpartiet slår sig op på værdipolitik.

Formanden Kashif Ahmad mener eksempelvis, at mange i samfundet er trætte af ekskluderende retorik og frygtbaserede politik. Til Politiken siger han, at "selv en Hans Jørgen i Sønderjylland vil kunne se, at det ikke længere er de oprigtigt danske værdier, der hersker i Danmark".

- Spørgsmålet om, hvad oprindeligt danske værdier er, er jo en politisk kampplads i sig selv. Har et nyt parti ikke en klar niche, hvor de tilbyder noget, som ingen andre gør, bliver det svært at få vælgere til at forlade noget, de ved fungerer, siger Rune Stubager.

/ritzau/

 

Dagens Gossip