Ekspert: Kæmpestore sorte huller i partistøtten

Reglerne for partistøtte er fyldt med huller, og støtten er helt udenfor reel kontrol. Det siger Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Især er der to store kæmpestore huller, når det gælder støtten til de enkelte kandidater og til lokale partiafdelinger rundt i landet, som ikke har regnskabspligt. Det hele bygger på tro og love-erklæringer i et omfang, man aldrig ville acceptere på andre områder, siger han.

Han sammenligner Folketingets magt over reglerne for partistøtte med, at Dansk Industri selv fik lov til at lave reglerne for danske virksomheders selskabsskat.

- Så blev de jo nok noget anderledes gunstige, end de er i dag, siger Buch.

Det er ifølge forskningschefen også baggrunden for, at stort set alle partier jævnligt siger, at nu skal der strammes op på reglerne. Uden at der sker noget.

- Strammer man op, vil det jo bare betyde, at partierne skal gøre livet sværere for sig selv, og hvorfor skulle de gøre det, siger Roger Buch.

Gennem de mere end 20 år, han har fulgt området, har han gang på gang hørt politikerne tale om opstramning.

- Men så skynder blå blok at træde på rød bloks ømme ligtorne med støtten fra fagforeningerne. Rød blok træder så på blå bloks ligtorne om indsamlingsklubber, som især Venstre er blevet berømte for.

- Dermed sætter de hinanden skakmat, og så sker der ikke mere, og det er alle i virkeligheden glade for, kynisk sagt, siger Roger Buch.

Han vurderer dermed på linje med politisk kommentar Hans Engell, at uanset at regeringen skulle være på trapperne med et længe ventet udspil omkring nye regler for partistøtte, så sker der ikke noget på denne side af det kommende folketingsvalg.

- Sådan er det, uanset at vi internationalt har en elendig placering på det her område i forhold til de fleste andre vestlige lande, siger Buch.

/ritzau/

 

Dagens Gossip