Ekspert: Lysglimt over Danmark var meteor

Et større lysglimt, der var en halloween-fest værdig, har lørdag aften prydet en del af danske himmel.

Fra Nordjylland til Nexø på Bornholm har danskere berettet om et større lysglimt på himlen, der angiveligt har skiftet farve undervejs.

Anton Norup Sørensen, der er videnskabelig medarbejder på Niels Bohr Instituttet, bekræfter, at en meteor har været synlig på himlen lørdag aften.

- Her fra landet har man i Hobro og København registreret en meteor. Ud fra pejlingerne fra de to billeder har vi konstateret, at den både er startet og sluttet over Polen, siger han.

- For mig ser det ud til, at den er begyndt at lyse i en højde på 80 kilometer og er slukket igen, inden den nåede 70 kilometer. Den har lyst i cirka tre sekunder, inden den er brændt op omkring 70 kilometer ude.

Anton Norup Sørensen forklarer, at lysglimtene ofte opstår, når et objekt rammer atmosfæren og brænder op.

- Den kan have været på størrelse med en knyttet hånd, men det er ikke noget, jeg har gjort mig nærmere overvejelser om, fortæller han.

Også i Skåne og Blekinge i Sverige har flere læsere skrevet til avisen Aftonbladet om lysglimtet.

Sidste weekend blev et lignende fænomen også spottet på himmellegemet. Her blev det forvekslet med et nødblus på Bornholm, hvorefter en mindre redningsaktion blev sat i gang efter nødlidende til havs - uden resultatet.

Da fire observationer af lignende karakter indløb fra Nexø lørdag aften, lod myndighederne sig ikke narre.

I forbindelse med lysglimtet sidste weekend forklarede geofysiker Henning Haack, at lysglimt af denne karakter - der er at betragte som forstørrede stjerneskud - er synlige i Danmark omkring fem gange om året.

/ritzau/

 

Dagens Gossip