Ekspert: Maya-indianerne har aldrig forudsagt Jordens undergang

Mange medier har i disse tage travlt med at skrive om Jordens undergang, og årsagen skulle være, at maya-indianerne har forudsagt det.

Ja, selv DR afholder såmænd en koncert med titlen "Live fra Jordens undergang" i Koncerthuset den 21. decemnber.

Men rolig nu. Det er det rene vrøvl.

Det siger maya-eksperten Jesper Nielsen, der er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

- Det jeg kan sige det er, at de gamle mayaer i deres inskriptioner intet har sagt om, at jorden skulle gå under på den dag, der i vores kalendersystem svarer til den 21. december 2012, siger han til Detektor på DR.

Jesper Nielsen mener, at vrøvle-udsagnet må stamme fra pseudo-videnskaben.

- Der er ikke nogen maya-forsker, der nogensinde har udtalt, at verden ville gå under på den dag, så jeg tror mere, at vi skal søge over i den kategori af det vi normalt kalder pseudovidenskabelig litteratur. Altså hvor man har det med at spekulere meget vidtløftigt, siger han.

Det eneste maya-kalenderen forholder sig til i forhold vores dato den 21. december 2012 er, at man så at sige skifter kalender.

- Der er en periode på lidt over 5000 år, som bliver fuldendt. Vi kan sammenligne hele denne her periode med et årtusinde. Mayaerne talte år der ud af ligesom vi gør det. Og når vi når nogle skæringspunkter, så markerer vi dem, siger Jesper Nielsen.

Det svarer lidt firkantet til dengang, da vi skiftede fra 1999 til år 2000. Og det gik jo sådan set uden de store problemer.
 

 

Dagens Gossip