Ekspert: Missil var sandsynligvis tiltænkt et andet fly

Det er formentlig en simpel fejl, der var skyld i, at et passagerfly fra Malaysia Airlines blev skudt ned med et missil i Ukraine torsdag aften.

Det vurderer analytiker og orlogskaptajn Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet:

- Der er for mig ingen tvivl om, at flyet er skudt ned ved en fejl. Mit gæt er, at det kan være kombination af en smule kådhed, uopmærksomhed og dårlig uddannelse, som er skyld i fejlen. Afsenderne af missilet har formentlig låst et forkert mål på radaren, siger han.

Ifølge militæranalytikeren er den mest sandsynlige forklaring, at de separatister, som sandsynligvis var afsender, har affyret missilet med et helt andet mål i tankerne.

Der kan have været et militærfly i luftrummet nogle kilometer under passagerflyet, som missilet var tiltænkt.

- Men ved en fejl kan radaren være blevet låst på det højereliggende fly. Den slags missiler bevæger sig med tre gange lydens hastighed eller 1000 meter i sekundet, så når der først er trykket på knappen, går der måske 10-15 sekunder, før flyet er ramt, siger han.

Missilet var angiveligt af typen SA-11. Det kan ifølge Johannes Riber Nordby flyve op til 25 kilometer. Missilet sidder på en lastbil og styres fra jorden med en radar, som kan låse missilet fast på målet.

Selvom missilet var et fejlskud, er det formentlig ikke hvem som helst, der har trykket på knappen.

- Det kræver særlig træning at betjene sådan et missil. Det er bestemt ikke bare at sætte et rør på skulderen og sende den af sted. Det er ikke noget, man bare kan sætte et par helt utrænede oprørere til, siger han.

Alligevel gætter han på, at afsenderne enten var for dårligt uddannede - eller simpelthen bare var for hurtige til at sige "fyr".

- Systemets radar oplyser om, hvor hurtigt målet bevæger sig, i hvilken retning og hvor højt det er.

- Der står det nok på side et i undervisningsbogen, at hvis flyet befinder sig i 10 kilometers højde, så er det næsten 100 procent sikkert et civilt passagerfly. Der er stort set ikke andre fly, der bevæger sig oppe i den højde, siger han.

Ifølge Johannes Riber Nordby tyder alt på, at missilets afsender var de prorussiske separatister i Ukraine.

- Flyet faldt ned cirka 40 kilometer inde i Ukraine og kom vestfra, så missilet må have stået i Ukraine. Meget tyder på, at det er separatisterne, men om det så er separatister, der har siddet i den vogn, eller russiske soldater, som har hjulpet dem. Det kan vi ikke vide, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip