Ekspert: Myndigheder opgiver kamp mod svinebakterie

Myndighederne har reelt opgivet kampen mod den resistente stafylokokbakterie MRSA CC398, der fra svin kan smitte mennesker og føre til dødelige blodforgiftninger.

Det mener professor og forskningsleder ved DTU's Afdeling for Epidemiologi og Genomisk Mikrobiologi Frank Aarestrup.

- Fødevarestyrelsen har tydeligvis givet op over for alt det, der har med spredningen blandt grisene at gøre, siger Frank Aarestrup til Ingeniøren på baggrund af prioriteringen af en række forslag fra en særlig aktionsgruppe mod MRSA-smitte.

Ifølge referater fra aktionsgruppen, som Ingeniøren har fået aktindsigt i, er alle de af gruppens forslag, der går på at begrænse udbredelsen af smitte blandt svinene, blevet afvist af en styregruppe.

Den består af repræsentanter fra blandt andet Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- De to styrelser har valgt kun at tage sig af den del, hvor bakterien bliver spredt fra svinebesætningen og ud i samfundet, siger Frank Aarestrup.

Blandt de afviste projekter er test af samtlige danske svinefarme for MRSA-smitte for at klarlægge nøjagtigt, hvor udbredt bakterien er.

Samtidig var det tanken at undersøge alle led i svineproduktionen for at finde frem til, hvor spredningen af smitten opstår.

Sådanne tiltag er ellers nødvendige, hvis man i sidste ende vil bekæmpe smittespredning blandt svin, lyder det fra flere eksperter, heriblandt overlæge Henrik Westh, der er leder af MRSA-videncenter ved Hvidovre Hospital.

- Man burde have handlet over for MRSA-bakterien i staldene for flere år siden, siger Henrik Westh, der frygter, at flere mennesker vil blive inficeret med den resistente svinebakterie, hvis ikke der sættes ind over for roden til smitten.

Det er ikke lykkedes Ingeniøren at få en kommentar fra styregruppens formand, veterinærdirektør ved Fødevarestyrelsen Per Henriksen, eller fra minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Dan Jørgensen (S).

/ritzau/

 

Dagens Gossip