Ekspert: Norwegians omorganisering er lovlig

Der er intet ulovligt i Norwegians plan om at flytte sine skandinaviske piloter, der strejker, over i tre nyoprettede datterselskaber.

Det vurderer ekspert i arbejdsret Sverre Langfeldt efter at have fået beskrevet det seneste træk fra Norwegian.

Over for det norske medie E24 siger Sverre Langfeldt, at trækket er hundrede procent inden for gældende lovgivning. Samtidig nævner han, at de ansatte i forbindelse med virksomhedsoverdragelsen mister deres strejkeret.

- Ved en virksomhedsoverdragelse ophæves den kollektive overenskomst, og de ansatte mister strejkeretten. Så kan de forhandle sig frem til en ny kollektiv overenskomst i det nye selskab senere.

- De ansatte kan protestere, men det vil være det samme som at sige jobbet op, siger han.

Ifølge Sverre Langfeldt er der omtrent de samme regler og frister for virksomhedsoverdragelse i Norge, Sverige og Danmark som følge af EU-lovgivningen.

Derfor kan strejken blandt piloterne maksimalt vare til, at virksomhedsoverdragelsen er gennemført, siger han.

Står det til fagforeningen Parat, der repræsenterer de strejkende Norwegian-piloter, kan Norwegian og selskabets topchef, Bjørn Kjos, dog ikke gennemføre det træk, der er annonceret torsdag eftermiddag.

- Vi mener, at Bjørn Kjos ikke kan gøre det, han nu har gjort.

- Som arbejdsgiver har han ingen myndighed til at bestemme over arbejdstagerne, mens de er i strejke. De er jo midlertidig løst fra deres arbejdsforhold, siger Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud ifølge NTB.

Ifølge Norwegian er etableringen af de nye selskaber Pilot Services Norway, Pilot Services Denmark og Pilot Services Sweden et forsøg på at give piloterne i hvert enkelt land muligheden for selv at påvirke deres fremtid.

Men står det til Hans-Erik Skjæggerud, har målet fra Bjørn Kjos været at opsplitte pilotkorpset i Skandinavien.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip