Ekspert: Nu tager Israel det tunge skyts i brug

Den israelske landoffensiv i Gaza-striben, der blev igangsat torsdag aften, skal ses som et led i forsøget på at stoppe de palæstinensiske raketangreb.

Det vurderer mellemøstekspert David Jano, efter at forsøgene på at nå frem til en våbenhvile er faldet til jorden.

- Det har ligget og vippet mellem en våbenhvile og en landoffensiv, og da man ikke har kunnet få en våbenhvile igennem, samtidig med at raketangrebene fra Gaza er fortsat, har israelerne ment, at man var nødt til at tage hårdere metoder i brug, siger Jano, der er cand. mag i moderne mellemøststudier og har læst på University of Haifa.

Han tror, at konflikten i hvert fald vil vare et par uger endnu, og at den vil tage til i voldsomhed.

- Israel spiller med de tunge muskler nu og risikerer at lide væsentlige tab i modsætning til tidligere, hvor man bare bombede fra luften, siger han.

I begyndelsen af 2009 opstod en lignende situation, hvor Israel efter en seks måneder lang våbenhvile forsøgte at stoppe angreb fra Gaza-striben med en landoffensiv.

Offensiven varede to uger, inden parterne blev enige om en våbenhvile og Israel trak sig tilbage igen.

På det tidspunkt havde landoffensiven kostet mere end 1000 palæstinensere og 13 israelere livet.

Israel accepterede tidligere på ugen et udspil til en våbenhvile, men det stoppede ikke raketangrebene fra Gaza, samtidig med at man opdagede 13 militante palæstinensere på vej ind i Israel via en underjordisk tunnel.

Få timer senere erklærede premierminister Benjamin Netanyahu, at en landoffensiv var iværksat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip