Ekspert: Ny præsident skal gøre Afghanistan uafhængigt

Massiv arbejdsløshed, jævnlige angreb fra militante i Taliban og et kæmpestort illegalt marked for opium. Uanset om det bliver Abdullah Abdullah eller Ashraf Ghani, der efter lørdagens valg vil kunne kalde sig Afghanistans nye præsident, bliver der nok af arbejdsopgaver.

Først og fremmest skal Afghanistan arbejde hen mod at blive mindre økonomisk afhængigt af udlandet, vurderer den afghanskfødte senioranalytiker ved Institut for Menneskerettigheder Malek Sitez, der lever halvdelen af tiden i Afghanistan.

- 80 procent af landets økonomi baserer sig på støtte fra udlandet. Den nye præsident skal arbejde på at gøre landet mere uafhængigt af udlandet, og så skal han skabe job til de mange arbejdsløse afghanere, siger Malek Sitez til Ritzau.

- Mange unge afghanere er arbejdsløse, og det er en af grundene til, at Taliban kan blive stærkere - fordi de rekrutterer de unge arbejdsløse, som ikke kan stille andet op, tilføjer han.

Et af Afghanistans største problemer er den omfattende dyrkning af opium, som Malek Sitez betegner som roden til mange af afghanernes andre problemer.

- Opium er det, de kriminelle tjener penge på, og for at skabe både social, økonomisk og politisk stabilitet i landet, må den nye præsident bekæmpe opium-markedet og give bønderne og de unge alternative muligheder for at få en indkomst, siger han.

Desuden skal forholdet til det internationale samfund - USA i særdeleshed - plejes.

Afghanistans nuværende præsident, Hamid Karzai, har nægtet at underskrive en længe diskuteret sikkerhedsaftale med USA, som er amerikanernes betingelse for at lade 9800 soldater blive i Afghanistan efter årsskiftet.

- Under Karzai er forholdet til USA blevet dårligere. Den nye præsident skal lægge en strategi, som balancerer nationale interesser og forholdet til udlandet. Derfor er det positivt, at begge præsidentkandidater har sagt, at de vil underskrive sikkerhedsaftalen med USA, siger Malek Sitez.

Afghanerne afgav deres stemmer ved præsidentvalget lørdag, men det endelige resultat ventes først 22. juli. Den nye præsident skal efter planen indsættes i august.

/ritzau/

 

Dagens Gossip