Ekspert: Nye motorveje skal afhænge af trafikken

Der kan sagtens ligge en idé i at udvide det danske motorvejsnet, så der bliver flere motorveje at køre på. Men så skal danskerne også huske at tage dem i brug.

Det vurderer professor ved Danmarks Tekniske Universitet, Mogens Fosgerau, der forsker i transportøkonomi- og adfærd.

- Det er sådan, at trafikken herhjemme også vil vokse fremover. Jo mere trafik der er, jo bedre kan man retfærdiggøre at bygge eller udvide motorvejsnettet, siger Mogens Fosgerau.

Vurderingen kommer efter, at transportminister Magnus Heunicke (S) i fredagens Berlingske foreslår at bygge flere motorveje.

- Det er altid en afvejning af, at motorveje på den ene side er dyre, men de er også hurtigere og sikre. Så hvis der er nok trafik, så kan det betale sig at have en motorvej, siger trafikforskeren.

Mogens Fosgerau er af den mening, at hvis der skal bygges flere motorveje i Danmark, så er det et samfundsspørgsmål, der går på, om det kan betale sig at bygge flere motorveje.

- Der er jeg sikker på, at vi ikke har nået det punkt, hvor det ikke kan betale sig. Det vil fremover stadig kunne betale sig at udvide motorvejsnettet, påpeger forskeren fra DTU.

I transportministerens forslag til at bygge flere motorveje nævner han Herning som eksempel på, hvad det har betydet for et område, at der er blevet opført en motorvej.

- Det med at give motorveje og så regne med, at det vil være til gavn for erhvervslivet, det giver kun mening, hvis der er nogen, som kører på motorvejene, understreger Mogens Fosgerau og fortsætter med at pointere:

- Man kan for eksempel ikke bare smide en motorvej på Bornholm og regne med, at det på den måde vil gå godt for erhvervslivet derovre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip