Ekspert om EU-toppostrygter: Der mangler stærke kvinder

Til foråret skal posterne som formand for EU-Kommissionen, EU-præsident og EU-udenrigschef besættes, og her er Helle Thorning-Schmidts (S) navn blevet nævn igen og igen.

Hun vil være en stærk kvindelig kandidat, og dem er der få af, fortæller Marlene Wind, der er leder af Europæiske Studier på Københavns Universitet.

- Det er utænkeligt, at en af de tre poster ikke bliver besat af en kvinde, og jeg kan ikke komme i tanke om andre stærke kvinder, siger hun, men understreger, at Helle Thorning-Schmidt ikke har meddelt, at hun stiller op.

Så sent som mandag aften afviste statsministeren faktisk endnu en gang, at hun er på vej til en toppost.

- Jeg er rigtig glad for at være statsminister i Danmark, sagde hun på et pressemøde i Haag.

De seneste måneder er hendes navn ellers begyndt at cirkulere i Bruxelles blandt journalister, diplomater og EU-embedsmænd, når der spekuleres i den kommende kabale.

Hvis hun er interesseret, er Helle Thorning-Schmidt en oplagt kandidat, vurderer Marlene Wind.

- Hun har det, der skal til, siger forskeren.

- Hun kørte et toptunet EU-formandskab, hun har de rette sprogkundskaber og den rette uddannelse, hun har erfaring fra EU-Parlamentet, hun er meget vellidt, og hun har de rette alliancer i EU-kredsene, siger hun.

Marlene Wind påpeger, at den nuværende udenrigschef, Catherine Ashton, kom i stilling til posten, efter at der i EU-Parlamentet var opstået et massivt krav om, at en af de tre poster skulle besættes af en kvinde.

Med udsigten til at gå til valg med katastrofale meningsmålinger er en EU-toppost en ærefuld udvej, vurderer direktør for den politiske tænketank Kraka og tidligere spindoktor Peter Mogensen.

Alligevel mener han, det er usandsynligt, at hun får en post.

- Danmark er et lille land med tre forbehold, og vi er ikke med i euroen. Det er meget svært at se, at det er attraktivt for de store lande at få en leder, hvis land ikke kan sidde med ved bordet, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip