Ekspert om jobtal fra USA: En spand koldt vand i hovedet

22/10/2013 17:41

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Den nye amerikanske jobrapport, der er offentliggjort tirsdag, er noget skuffende, eftersom der blev skabt 32.000 færre job, end hvad økonomer og eksperter havde forventet.

Det mener cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen om rapporten, der viser, at der i september kun blev skabt 148.000 job uden for landbruget i forhold til forventningen på 180.000.

- Dagens vigtige arbejdsmarkedsrapport viste sig at være lidt af en spand koldt vand i hovedet, siger Jes Asmussen i en skriftlig kommentar og tilføjer:

- Summen af det hele er, at det bestemt ikke er denne slags rapport, der giver grobund for at konkludere, at der er tale om en substantiel bedring på arbejdsmarkedet.

Jobrapporten fra USA viser dog samtidig en svagt faldende arbejdsløshedsprocent, der er dalet fra 7,3 procent til 7,2 procent.

Cheføkonom i Sydbank Jacob Graven påpeger, at tallene under overfladen er bedre, selv om jobskabelsen i september er skuffende.

- De nye tal bekræfter i store træk billedet af amerikansk økonomi. Økonomien bevæger sig fremad, men i moderat tempo, siger han i en skriftlig kommentar.

Den vigtige amerikanske jobrapport bliver typisk offentliggjort den første fredag i hver måned. Men denne gang har rapporten været forsinket i knap tre uger på grund af budgetkrisen og den delvise nedlukning af statsapparatet i USA.

Forsinkelsen betyder ifølge chefanalytiker i Nykredit Ulrik Bie, at jobrapporten har mindre betydning end normalt.

- Jobrapporten fra september er mindre relevant i lyset af den efterfølgende nedlukning af den føderale regering og usikkerheden om den økonomiske konsekvens.

- Tallet føjer sig dog til rækken af nøgletal, der peger mod et lidt svagere 3. kvartal, end det så ud til tidligere på sommeren.

/ritzau/