Ekspert om konflikt: Rusland holder stokken i øjeblikket

Brikkerne sættes som i et større skakspil på plads, hvor Rusland og Ukraine i øjeblikket tager bestik af situationen og positionerer sig bedst muligt.

Det vurderer Niels Bo Poulsen, leder af Center for Militærhistorie under Forsvarsakademiet, efter at den russiske præsident, Vladimir Putin, lørdag fik grønt lys til at sætte militære styrker ind i nabolandet Ukraine.

- Jeg ser det mere som, at Rusland i øjeblikket holder en stok i hånden, siger Niels Bo Poulsen.

- Det er ikke sikkert, at de kommer til at svinge den stok, men den kan måske lige så meget være et redskab i forhold til at presse den ukrainske regering.

Et stykke hen ad vejen tror Niels Bo Poulsen, at der vil blive mere af den udvikling, som har præget konflikten mellem de to nationer de seneste døgn.

- Nemlig at styrker, der efter alt at dømme er russiske styrker, men som ikke altid er identificeret som russiske styrker, går ind og understøtter de russiske kræfter på Krim i forhold til at skabe kontrol med halvøen, siger han.

- Det er det virkelig bekymrende ved situationen i øjeblikket. Nemlig at den både kan blive i det leje, hvor den er nu med et relativt højt konfrontationsniveau, eller at den kan eskalere, hvad jeg dog ikke ser som det mest sandsynlige, siger han.

Niels Bo Poulsen mener, at det i sidste ende vil afhænge af, om russerne tror, at de kan fastholde deres store sortehavsflåde på Krim, når Ukraine i højere grad orienterer sig mod Vesten.

- Man kan så spørge, om det er værd at gå i krig for, siger Niels Bo Poulsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip