Ekspert om ny EU-chef: Det er et klassisk EU-kompromis

Valget af polakken Donald Tusk som ny EU-præsident og italieneren Federica Mogherini nomineret som EU's udenrigschef skaber god balance i EU.

Det vurderer Peter Nedergaard, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, efter at de 28 stats- og regeringschefer i EU lørdag aften har fået kabalen med EU-poster til at gå op.

- Ud fra et EU-perspektiv skaber valgene god balance. Man har Jean-Claude Juncker som kommissionsformand, man har en italiener som udenrigschef, og Østeuropa bliver for første gang repræsenteret på topniveau i EU-regi med valget af Tusk, siger Peter Nedergaard til Ritzau.

- Balancen er i orden politisk mellem venstresiden og den borgerlige side og mellem syd, nord, øst og vest. Så det er et rigtig klassisk EU-kompromis, der er kommet i stand her, vurderer han.

Han vurderer, at der er to årsager til, at Donald Tusk har fået posten som formand for Det Europæiske Råd. En post, som den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt har været rygtet i spil til.

- Østeuropa har i længere tid været en slags klassens duks. Østeuropa har den bedste økonomiske udvikling og opfylder alle kriterier, der bliver stillet op. Så Østeuropa har fortjent at komme til fadet, siger Peter Nedergaard.

- Derudover tror jeg også, at Ukraine-spørgsmålet har haft indflydelse. Det har formentlig været meget vigtigt at få de østeuropæiske synspunkter ind i hjertet af EU, siger han.

- Meget tyder på, at konflikten østpå bliver en af de væsentlige konflikter de kommende år, hvilket jeg tror, i sidste ende har tippet den over på Tusk og væk fra Thorning, siger Peter Nedergaard.

Peter Nedergaard peger derudover på, at den helt store udfordring for EU med Donald Tusk i spidsen bliver at skabe holdbar vækst i unionen de kommende år.

/ritzau/