Ekspert om varetægtsfængsling af pirater: Unik situation

Ni formodede pirater, der sidder fanget på det dansk krigsskib Esbern Snare, er nu blevet varetægtsfængslet in absentia i Københavns Dommervagt.

De er mistænkt for at forsøge at kapre det danske skib Torm Kansas.

Danmark står i en helt særlig situation i dette tilfælde, fortæller dr.jur. i søret ved Syddansk Universitet Kristina Siig.

- Vi har ikke haft lige præcis den her situation så tit, siger hun og fortsætter.

- Det særlige er, at det er et dansk skib, der blev angrebet, og at det bagefter ligeledes var et dansk skib, der fik fat i de personer, som der nu er så bestyrket mistanke mod fra domstolenes side, at man er villige til at varetægtsfængsle.

Det er første gang, Danmark forsøger at retsforfølge pirater. Det sker, selvom der ikke var en eneste dansker om bord, og det eneste danske på skibet er Dannebrog i skibets hæk.

Skibet er nemlig indregistreret i Danmark, det kommer fra rederiet Torm med hovedsæde i Hellerup.

- Da skibet er indregistret i Danmark, er der ikke tvivl om, at Danmark kan retsforfølge, fortæller Kristina Siig.

Der er ikke en eneste af de pirater, der mellem 2007 og 2013 har kidnappet og kapret danske skibe, besætninger eller private lystsejlere, der er blevet pågrebet.

- I denne situation er et dansk skib offer, og det er dansk flådefartøj, der tager dem til fange bagefter. Det gør en hel del ting nemmere, siger hun og fortsætter,

- Men det er jo kun en varetægtsfængsling. Nu skal efterforskningen fortsætte, og så må vi se, hvad der sker.

I alt 15 danske statsborgere har i perioden 2007 til 2013 været taget som gidsler af somaliske pirater.

Siden 2008 har danske krigsskibe i Natos indsats mod pirater i farvandene ved Somalias kyster taget mindst 295 pirater til fange. Kun 41 er udleveret til retsforfølgelse, men ikke i Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip