Ekspert: Overdriv ikke størrelsen på DF's EU-gruppe

Det vil give mere indflydelse i form af flere ordførerskaber, at DF's gruppe i EU-Parlamentet, konservative ECR, nu står til at blive tredjestørst med 69 medlemmer.

Men den nye størrelse skal ikke overvurderes, mener Peter Nedergaard, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

- De to store grupper vil være positive over for EU, og det samme vil (liberale, red.) Alde, den fjerdestørste gruppe, være. Og de tre partier udgør stadigvæk langt, langt de fleste mandater i Europaparlamentet.

- Jeg tror da, størrelsen betyder noget. Men man skal ikke overdrive den indflydelse, ECR får. For den vil stadigvæk være uden for mainstream, udenfor midterfeltet, siger Nedergaard.

De to største grupper i parlamentet er det borgerlige EPP med 221 medlemmer af parlamentets i alt 751 pladser, og socialdemokraterne og socialisterne, S&D, med 191 mandater.

Nedergaard mener, at de to grupper samt den liberale gruppe Alde på mange punkter vil være mere enige med hinanden end med ECR, som før lå på en samlet fjerdeplads sammen med De Grønne.

- I hvert fald når det drejer sig om hvorvidt, der skal være mere eller mindre europæisk integration. ECR vil gerne rulle nogle ting tilbage. Og det tror jeg, de får vanskeligt ved, siger han.

Syed Kamall, som er britisk konservativ og formand for ECR, er spændt på om gruppen bliver ved med at være tredjestørst. Hvis den gør, er der sket et spændende opbrud, mener han.

- Forhåbentlig har vi brudt op med den hyggelige konsensus, der har eksisteret i lang tid mellem S&D, EPP og Alde. De er ikke kommet videre i deres mindset siden 1950'erne. Vi vil bygge et Europa, der står ansigt til ansigt med 2050'ernes udfordringer, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip