Ekspert: Putin har spillet et farligt spil

Alt peger på, at det var prorussiske separatister, der skød passagerflyet MH17 ned i det østlige Ukraine. Og det øger presset på Ruslands præsident, Vladimir Putin, vurderer Flemming Splidsboel, der er lektor i østeuropastudier ved Københavns Universitet.

- Det her er en alvorlig situation, der kan få vidtrækkende konsekvenser. Jeg ser Putin padle tilbage nu. Jeg tror, at han er presset - temmelig presset, siger han og fortsætter:

- Han har spillet det her farlige spil med separatisterne, hvor han har givet dem støtte på forskellig vis, samtidig med at vi har set eksempler på, at han ikke helt kan kontrollere dem.

- Han har på en måde allieret sig med nogen, som er enormt farlige for ham, fordi de kan finde på at gøre noget som at bortføre OSCE-observatører og noget endnu mere dramatisk og tragisk som at skyde et fly ned - og så er det lige pludselig ham, som står med problemerne, fordi pilen peger tilbage på ham, siger Flemming Splidsboel.

Opsnappede samtaler fra den ukrainske efterretningstjeneste og amerikanske satellitfotos har styrket mistanken om, at det var prorussiske oprørere, der affyrede missilet mod det malaysiske passagerfly - samt at Rusland var indblandet.

Flemming Splidsboel mener, at Rusland næppe vil acceptere denne udlægning, men til gengæld så tvivl om, hvorvidt man overhovedet kan stole på amerikanerne og deres efterretningstjeneste.

- Men jeg bemærkede blandt andet i går (fredag, red.), at Putin ikke siger, at det er det ukrainske forsvar, der har gjort det. Men han siger heller ikke, at det er separatisterne. Han siger, at det er den ukrainske regering, der har ansvaret.

- Jeg tror, at vi i det skal lægge, at Putin åbner en lem for, at det egentlig godt kan være separatisterne.

- Men hvis det er dem, der har gjort det, så er det, fordi de har været tvunget til at gå i en modoffensiv. Og derfor er det i sidste ende sådan, at regeringen i Kijev, der bærer ansvaret, siger lektoren om Putins mulige argumentation.

Passagerflyet fra Malaysia Airlines blev skudt ned torsdag i ukrainsk luftrum. Flyet var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur. Samtlige 298 ombordværende omkom.

/ritzau/

 

Dagens Gossip