Ekspert: Rødgrøn svensk regering må føre blå politik

Svenskerne har fået en rødgrøn regering med socialdemokraten Stefan Löfven i spidsen. Men regeringen, der består af Socialdemokraterna og Miljöpartiet er i mindretal - og derfor vil de få svært ved at føre den politik, som de har lovet vælgerne.

Det vurderer ekstern lektor Lars Hovbakke Sørensen fra Københavns Universitet, som er ekspert i nordiske forhold.

- I teorien har Sverige fået en rød regering, men i praksis kommer de sandsynligvis til at føre en midtsøgende blå politik. De kommer til at kæmpe sig fra sag til sag, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Det første udfordring, som den nye regering skal overvinde, er forslaget til næste års finanslov, som snart skal fremsættes i Riksdagen. De fire borgerlige partier, der dannede regering frem til valget i september, har tidligere sagt, at de vil komme med deres eget forslag til en finanslov.

- Det bliver en kæmpe udfordring, og det bliver nødvendigt med et bredt samarbejde for at gennemført en finanslov. Blå blok vil tage sig det dyrt betalt. Men umiddelbart tror jeg, at regeringen vil overleve - i hvert fald i første omgang, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Problemet for den Stefan Löfven er, at vælgerne kan blive skuffede, fordi han ikke kan føre den socialdemokratiske politik, som han har lovet.

Og det kan betyde, at det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna, SD, får endnu mere vind i sejlene. SD fik et kanonvalg med 12,9 procent af stemmerne til Riksdagen.

- Ingen af partierne i Sverige vil arbejde sammen med SD. Men ved dette valg er SD blevet mere bredt funderet og er ikke længere et parti, der kun får stemmer fra uuddannede mænd fra Skåne, siger Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er blevet et parti, der har folk bag sig fra hele Sverige og fra flere befolkningsgrupper. Og de gamle partier kan skyde sig selv i foden ved fortsat at boykotte partiet, siger lektoren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip