Ekspert: Rusland klar til økonomisk krig med importstop

Rusland stopper torsdag al import af blandt andet mejeriprodukter, kød og grønt fra de lande, som har indført sanktioner mod Rusland selv på grund af krisen i Ukraine. Og det er et klart signal om, at Rusland er parat til at føre økonomisk krig.

Det vurderer Ruslands-kender Jens Worning Sørensen, som er tidligere generalkonsul i Sankt Petersborg.

- Man siger til os, at hvis vi troede, at Rusland ville komme ydmygt til forhandlingsbordet, efter vi har sat økonomiske sanktioner i værk, så har vi regnet forkert. Nu giver Rusland os en afstraffelse den anden vej, siger han.

Grundlæggende handler det ifølge Jens Working Sørensen om en konflikt med EU og USA på den ene side og Rusland på den anden.

Rusland mener, at Ukraine er en del af den russiske interessesfære, mens Vesten mener, at Ukraine selv skal kunne bestemme, hvem de samarbejder og handler med.

Den konflikt er spidset til med Ukraines frihandelsaftale med EU, annekteringen af Krimhalvøen, urolighederne i Østukraine og nu de økonomiske sanktioner frem og tilbage. Grundkonflikten er der ifølge Jens Worning Sørensen stadigvæk.

- Importstoppet er ikke et spørgsmål om økonomisk rationalitet fra russisk side. Det er et spørgsmål om geopolitisk og sikkerhedspolitisk rationalitet. Når først krisen er i gang, er det som en rigtig krig. Så er det en taktisk affære med træk og modtræk.

- Man holder jo ikke op med at føre en krig, fordi der kommer lig hjem, siger Jens Worning Sørensen.

Han mener, at der skal et stærkt politisk lederskab til for at ende konflikten, som det sås ved slutningen af den kolde krig. Men ifølge Worning er det ikke i sigte, så langt øjet rækker.

- I øjeblikket kan vi kun få øje på ting, der bidrager til, at konflikten eskalerer. Det er både med de økonomiske sanktioner og i konflikten i Østukraine, vurderer han.

Han siger, at konflikten nu er en nedadgående spiral for både russisk og europæisk økonomi.

/ritzau/

 

Dagens Gossip