Ekspert: Rusland udfordrer Vesten med angreb i Syrien

Onsdag bombede Rusland udvalgte mål i Syrien, hvilket straks medførte hård kritik fra en række vestlige lande, heriblandt USA.

Ifølge det russiske forsvarsministerium selv var målet at ramme Islamisk Stat. Men ifølge Claus Mathiesen, lektor ved Forsvarsakademiet, er Islamisk Stat slet ikke til stede i de områder, russerne angreb.

Ifølge hans vurdering ligner det mere, at russerne vil hjælpe Assad af med den syriske opposition og spille med musklerne over for Vesten:

- Russerne udfordrer vesten. Deres bombninger i Syrien er en forlængelse af det, der sker i Ukraine. De tog dele af Ukraine, og nu bevæger de sig ind i Mellemøsten, som er en strategisk vigtig region for dem militært og økonomisk.

- De vil helt overordnet udfordre USA og Vesten, samtidig med, de hjælper Assad, som de har en økonomisk og militær interesse i bliver siddende, siger Claus Mathiesen.

Hans udlægning bliver bakket op af Helle Malmvig, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- Russerne vil gerne holde Assad ved magten, fordi han er deres eneste allierede i Mellemøsten, og fordi de har militær tilstedeværelse i områderne omkring Syrien.

- Men det virker også som om, at det er en del af en større kamp mod Vesten. At de vil signalere, at de er en global magt, man skal tage seriøst, siger Helle Malmvig.

Det er kun få dage siden, at den russiske præsident, Vladimir Putin, under et topmøde i FN opfordrede til, at verdenssamfundet arbejder sammen for mere fred i verden. Ifølge Claus Mathiesen er det typisk Rusland at sige én ting, og gøre noget andet:

- Russerne gør, hvad der er bedst for Rusland. Man skal ikke tage de ord, de siger på FN's talerstol for gode varer. I hvert fald ikke når Rusland har en klar interesse i, at Assad bliver ved magten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip