Ekspert: Skat er blevet en stat i staten

Det er glædeligt, men på høje tid, at skatteminister Morten Østergaard (R) lytter til den meget entydige og samstemmende kritik, der har været fra brugerne af skattesystemet, og at han nu sætter retssikkerheden i Skat øverst på dagsordenen.

Det siger Torben Bagge, advokat og ekspert i skatteret.

- Der har længe været et udtalt behov for, at man tager kritikken, der er kommet fra skatteadvokater, revisorer og professorer, der jo ikke har lod i sagen, alvorligt, siger han.

Kritikken er haglet ned over Skat, der er beskyldt for at lave tvivlsomme ejendomsvurderinger.

Myndigheden er ligeledes blevet kritiseret for, at firmaer har måttet betale formuer i sagsomkostninger, selv om de har vundet over skattemyndighederne, og for at opføre sig overlegne og truende over for borgere og virksomheder.

Derfor handler det nu om at genskabe borgernes tillid til Skat, og det haster, siger ministeren i et interview med Politiken:

- Vi må bare være ærlige og erkende, at der har været alt for lidt fokus på retssikkerheden alt for længe. Nu skal der ske noget; retssikkerhed er min personlige mærkesag og lakmusprøven for min indsats som skatteminister.

Torben Bagge er dog ikke overbevist om, at sagerne var kommet frem i lyset uden mediernes stædige fokus på de mange uheldige enkeltsager, der er væltet ud af Skats skabe de sidste 12 til 14 måneder.

- Skat er blevet en stat i staten. Og må man konstatere, at de tidligere skatteministre har været lidt tonedøve i forhold til kritikken. Det hænger også sammen med, at vi har haft mange skatteministre de sidste 14 måneder, siger han og fortsætter:

- Nogle af dem nåede dårligt at sætte sig ind i sagerne, inden de blev skiftet ud.

Siden 2011 har der siddet fire skatteministre på posten.

Som første skridt på vejen har Morten Østergaard bedt Skats egen borger- og retssikkerhedschef, Margrethe Nørgaard, foretage en helt ny undersøgelse af retssikkerheden i Skats sagsbehandling.

Det var netop Margrethe Nørgaard, der sidste sommer afleverede en stærkt kritisk rapport om forholdene i Skat.

Allerede i februar 2013 skrev Torben Bagge et åbent brev til Folketingets Skatteudvalg, hvori han påpegede en række retssikkerhedsmæssige problemer i Skat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip