Ekspert: Skattenotat har vakt forundring

Et brev fra en anonym person har de seneste uger sat spørgsmålstegn ved, hvem der er ophavsmand til et kontroversielt notat fra 2010 i sagen om Helle Thorning-Schmidts og ægtemanden Stephen Kinnocks skatteforhold.

Notatet er på ni sider, og redaktionschef på BT Simon Andersen har over for Skattesagskommissionen fortalt, at det er ham, der har udarbejdet notatet.

Ifølge forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch har det vakt forundring, at det skulle være en journalist, der har skrevet notatet.

- Det har undret mig og mange andre, at notatet ikke ligner noget, som en journalist, normalt ville lave. BT holder fast i, at notatet er forfattet af Simon Andersen. Det er deres påstand, men det bliver udfordret af det anonyme brev i dag, siger Roger Buch.

I et brev til skattesagskommissionen hævder en person ifølge Berlingske tirsdag, at notatet er udarbejdet af indehaveren af et advokatfirma i provinsen efter anmodning fra et ledende Venstre-medlem.

Men uanset hvem der står bag notatet, er det ifølge Roger Buch bemærkelsesværdigt, at dokumentet kan vandre fra BT over i toppen af Skatteministeriet og derfra videre til Skat København.

- Det er interessant, hvordan dokumentet i en version vandrer fra BT over i toppen af Skatteministeriet og derfra vandrer til Skat København.

- Det er i sig selv helt usædvanligt, at et notat, der ifølge BT er flikket sammen af en journalist, ender ovre hos skattefolk, der sidder og skal træffe afgørelse i en skattesag, siger Roger Buch og fortsætter:

- I den anden version, som det anonyme brev beskriver, der er notatet produceret af et advokatfirma i samarbejde med BT, men så er dét på samme måde vandret over i Skat København.

Notatet vurderer, at Stephen Kinnock med stor sandsynlighed er skattepligtig i Danmark, og den konklusion strider imod forklaringen fra den anonyme brevskriver, om at ophavsmanden skulle komme fra et advokatfirma.

- Notatet er meget konkluderende, og det er også problemet med notatet, for konklusionen er forkert. Notatet har et forkert udgangspunkt, og det taler i modsat retning - nemlig at det er en journalist, der har siddet og lavet det, siger Roger Buch.

/ritzau/

 

Dagens Gossip