Ekspert: Staten styrer ikke sygehuse bedre end regioner

Det danske sundhedsvæsen betales over skatten som i Storbritannien, Sverige og Norge.

I Danmark har de fem regioner, som styrer sygehusene, været gode til at styre udgifterne. Så der er ingen grund til at kopiere et statsligt sygehusvæsen som i Norge eller Storbritannien.

Det siger cand.oecon. Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, til forslaget fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative om at fjerne regionerne under en borgerlig regering.

- Der er ingen støtte at hente i Norge. Paradis kom ikke på jord, da de lavede et statsligt sygehusvæsen. I England, som har det mest systematiske statslige sundhedsvæsen, synes jeg heller ikke, at der er grund til at antage, at det vil blive bedre, hvis vi gør som dem, siger Kjeld Møller Pedersen.

I England politiseres det statslige sundhedsvæsen. Derfor er retningen skiftet flere gange siden 1979, da Margaret Thatcher blev konservativ premierminister, over socialdemokraten Tony Blairs styre 1997-2007 til nu under den konservative premierminister David Cameron, mener han.

- Sundhedsvæsnet laves om igen og igen. Er der noget, sundhedsvæsnet har behov for, er det en rimelig grad af stabilitet. Det har også behov for, at lukning af en seng på hospitalet i Pærekøbing ikke bringes op i Folketinget. Så bliver det for politiseret, siger Kjeld Møller Pedersen.

Danske regioner har styret udgifterne stramt. Siden VK-regeringens behandlingsgaranti i 2001 har staten presset det offentlige sygehusvæsen, fordi patienter kan tage penge med til privat behandling i Danmark eller udlandet, forklarer han.

- Det var med til at presse. I dag ser vi, at brugen af det private for offentlig regning er faldet til et meget beskedent beløb, siger Kjeld Møller Pedersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip