Ekspert: Svær opgave at prissætte Betalingsservice

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) vil med et nyt lovforslag sikre, at danskerne ikke betaler mere for at bruge Betalingsservice, end der er rimeligt.

Forslaget indebærer, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen de kommende tre år skal vurdere, om Nets, der driver Betalingsservice, opkræver et rimeligt gebyr.

Men den opgave er særdeles vanskelig, mener seniorrådgiver Lars Krull fra Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet.

- Styrelsen skal holde øje med, om en pris er rigtig på et område, hvor der ingen konkurrence er.

- Det kommer lidt til at blive som at sammenligne en flagstang med et tordenskrald for at se, hvad der er højest, siger han.

Erhvervsministeren håber, at forslaget kan være med til at skabe konkurrence, men det er ifølge Lars Krull svært ved at se, hvor konkurrencen skulle komme fra.

- Det ville i givet fald skulle være bankerne, der kunne levere et alternativ.

- Men de har jo lige solgt Nets og har i den forbindelse formentlig indgået en samarbejdsaftale i en vis periode, som gør incitamentet til at konkurrere meget lille, siger han.

Bankeksperten mener i stedet, at loven skal ændres på et andet punkt for at få prøvet af, om prisen er den rigtige.

- Man har besluttet, at gebyret for Betalingsservice i modsætning til tidligere kunne lægges over på kunden, og dermed blev konkurrencemomentet skævvredet.

- Dem, der opkræver penge via Betalingsservice, har en langt bedre forhandlingsposition over for Nets, når det drejer sig om at forhandle gebyret ned.

- Den enkelte forbruger kan ikke stille andet op end at betale gebyret, siger Lars Krull.

Nets har siden 2011 opkrævet i alt fire milliarder kroner i gebyrer for at benytte Betalingsservice.

/ritzau/

 

Dagens Gossip