Ekspert: Svært at se enden på urolighederne i Tyrkiet

24/04/2016 20:27

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Der er intet, der tyder på, at der falder ro på situationen lige foreløbig i Tyrkiet.

Det vurderer journalist og Tyrkiet-ekspert Deniz Serinci, efter at 16 personer søndag blev såret ved et raketangreb i byen Kilis i det sydlige Tyrkiet.

- Jeg tror, at så længe den syriske borgerkrig fortsætter, kommer der ikke mere fred eller ro i Tyrkiet, siger Deniz Serinci.

Kilis ligger nær den syriske grænse. Angrebet skete dagen efter, at den tyrkiske regering havde lovet at beskytte området for de gentagne angreb fra militante i Islamisk Stat.

Raketterne ramte to huse i et fattigt kvarter nær byens centrum. Tyrkiske soldater nær grænsen affyrede skud ind i Syrien efter raketangrebet.

- Nu ved vi ikke endnu, hvem der står bag angrebet. Men der er i hvert fald ingen tvivl om, at Islamisk Stat (IS) forsøger at destabilisere Tyrkiet. Det skyldes blandt andet, at USA har en luftbase i Tyrkiet, og det gør IS vred, siger Deniz Serinci.

Men det er ikke kun Islamisk Stat, der er kilden til problemerne i Tyrkiet. Også den langtrukne konflikt mellem Tyrkiet og kurdiske PKK er blusset op, siden fredsforhandlingerne brød sammen i sommeren sidste år, påpeger Deniz Serinci.

Søndagens angreb er langt fra det første af sin slags. De seneste måneder har Tyrkiet været udsat for en del angreb af den ene eller af den anden slags.

I april gik det blandt andet ud over millionbyen Istanbul, hvor en selvmordsbomber sprængte sig selv i luften og tog fire mennesker med sig i døden. Derudover blev 36 personer såret ved angrebet.

Men tyrkerne er efterhånden begyndt at vænne sig til angrebene, mener Deniz Serinci.

- Folk har vænnet til det. Man er begyndt at forlige sig med, at der sker angreb på trods af så meget sikkerhed, så hverdagen går videre for tyrkerne.

/ritzau/