Ekspert: Sympatistrejke kan skade alle i dansk luftfart

Hvis den varslede sympatistrejke blandt ansatte i flybranchen bliver en realitet, kan det blive et alvorligt slag for dansk lufttrafik.

Det vurderer Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker i Sydbank.

- Det er ikke bare dem, der er direkte involveret i Norwegian-konflikten, der bliver berørt, men alle andre kan blive taget som gidsler også, siger han.

- Det kan blive vældig, vældig ødelæggende for flytrafikken.

En sympatistrejke vil ikke kun ramme Norwegian, men også andre flyselskaber og deres kunder, hvis lufthavnenes sikkerhedsmedarbejdere nedlægger arbejdet.

For det vil ikke være praktisk muligt for personalet, der sikkerhedstjekker passagererne, udelukkende at rette deres strejke mod Norwegians kunder, forklarer Jacob Pedersen.

Det er Serviceforbundet, der torsdag har varslet sympatistrejke for at støtte strejkende Norwegian-piloter. Forbundet oplyser, at sympatistrejken kan træde i kraft om to uger.

De økonomiske konsekvenser af en sympatistrejke bliver store, vurderer Jacob Pedersen.

- Det vil være graverende for luftfartsselskaberne at blive parkeret på landjorden. Det løber meget hurtigt op, hvis Københavns Lufthavn skal lukkes delvist ned, siger han.

Serviceforbundet har i alt 20.000 medlemmer inden for en række områder. Til forbundet hører blandt andet Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Landssammenslutning, herunder security-personale i lufthavnene, og Flyvebranchens Personale Union.

Der er ikke overblik over, hvor omfattende en eventuel sympatistrejke bliver, men Serviceforbundet antager, at 3000 af forbundets medlemmer kan blive involveret.

- Det er rigtig mange og nok til at lægge en stor del af aktiviteterne i Københavns Lufthavn ned, siger Jacob Pedersen.

Ifølge luftfartsanalytikeren vil en sympatistrejke påvirke dansk luftfarts omdømme.

- Det er helt sikkert, at der er masser af flyselskaber, der vil betragte sympatistrejken som en katastrofe, og som måske også vil tænke nærmere over, om Danmark er et land, de vil flyve til og fra, siger Jacob Pedersen.

650 piloter i Norwegian - heraf 100 danske - har nedlagt arbejdet, fordi de frygter, at det skandinaviske datterselskab, som de er ansat i, Norwegian Air Norway (NAN), bliver nedlagt, og at de i stedet bliver tilbudt dårligere kontrakter i et nyt selskab.

/ritzau/

 

Dagens Gossip