Ekspert: Truslen fra terrorister i Danmark vil vokse

Danmark risikerer at komme på listen over de lande, hvor personer med tilknytning til Islamisk Stat har udført angreb som det, der den i denne uge har kostet to soldater livet i Canada.

Det vurderer terrorekspert Magnus Ranstorp, forskningschef på Försvarshögskolan i Stockholm, over for Jyllands-Posten.

- Efterretningstjenesterne har advaret om disse terrorister, og nu materialiserer truslerne sig så. Og det bliver værre. Med mindre mange af disse krigere fra Syrien og Irak bliver dræbt i kamp, vil de vende tilbage på et tidspunkt, og de vil fortsat være opsat på at gøre skade, siger Magnus Ranstorp til avisen.

Storbritannien er for tiden i forhøjet alarmberedskab. Det samme er Canada og Australien. Norge og Belgien har ligeledes oplevet sager, der har forbindelse til konflikten i Syrien.

Magnus Ranstorp, der er i tæt kontakt med flere vestlige efterretningstjenester, vurderer, at det fragmenterede trusselsbillede er "overvældende" for de vestlige efterretningstjenester.

- Islamisk Stat har stor opbakning i visse grupper, og hvor miljøerne nok i en vis grad var villige til at sladre om al-Qaeda, så er der mere lukket omkring Islamisk Stat, siger Magnus Ranstorp.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, vurderer, at antallet af krigere, der rejser til Syrien eller Irak, stiger. For nylig meldte PET ud, at tjenesten omorganiserer sig, så den bliver bedre til at efterforske i de miljøer, hvor de potentielle terrorister kommer fra.

Ifølge PET's chef, Jens Madsen, er nogle af de unge mænd i Danmark, som tjenesten har forsøgt at få fat i, tilsyneladende ligeglade med myndighedernes advarsler.

- Der er nogle, der er meget stålfaste om, at de vil rejse. Der er stadig danskere, der rejser, så der er en bruttotilvækst, sagde Jens Madsen tidligere i oktober til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip