Ekspert: Tvungen aftale skaber splittelse i EU

Det er dramatisk, at alle ikke var enige, da EU-landene tirsdag med stort flertal besluttede at gennemtvinge en fordeling af 120.000 flygtninge i Europa.

Sådan lyder vurderingen fra Marlene Wind fra Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

- Det er meget kontroversielt, siger hun til Ritzau.

Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien og Ungarn stemte imod, men de bliver nu tvunget til at tage imod flygtninge alligevel.

- Det at stemme lande ud på noget, der er så sensitivt, det er et stort skridt at tage, siger Marlene Wind.

Hun forestiller sig, at beslutningen kommer til at have en negativ effekt på EU-samarbejdet fremover.

- Det kommer til at give nogle efterdønninger i samarbejdet fremover. Der kommer til at være en manglende vilje til at indgå kompromis på andre områder, siger Marlene Wind og kalder det en splittelse mellem øst og vest, som aldrig er set tidligere.

I de næste måneder skal man til at revidere Dublin-forordningen, der betyder, at lande kan sende registrerede flygtninge retur til det land, de kommer fra. Her tror hun også, at tirsdagens beslutning kommer til at medføre dårlige vibrationer og komplikationer i samarbejdet.

- Det bliver et samarbejde, der knirker i fugerne.

Selvom man nu har besluttet sig for at fordele flygtningene, er problemet ifølge Marlene Wind langt fra løst.

- Det her er kun en meget lille top af isbjerget, siger hun og fortsætter:

- Man har ikke fået løst det langsigtede problem, som er at undgå, at der er så mange mennesker, der flygter til Europa.

De europæiske indenrigsministre var under pres for at nå en aftale tirsdag, så et ekstraordinært EU-topmøde onsdag for EU's stats- og regeringschefer ikke skulle ende i et slagsmål om fordelingen af flygtninge.

- EU er bygget på solidaritet imellem medlemslandene, men også på solidaritet over for folk, der behøver beskyttelse, sagde udenrigs- og immigrationsminister Jean Asselborn fra det luxembourgske EU-formandskab i kølvandet på mødet, hvor beslutningen blev truffet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip