Ekspert: Umberto Eco blandede sig i alle store spørgsmål

Den italienske filosof, forsker og forfatter Umberto Eco var en meget respekteret stemme i den internationale debat. Det fortæller oversætter og forfatter Thomas Harder om Eco, der fredag døde i en alder af 84 år.

- Umberto Eco har udtalt sig om alle af sin tids store spørgsmål.

- Det har gjort ham til en af de meget store og meget respekterede stemmer i den internationale og italienske debat, siger Thomas Harder til Ritzau.

Eco startede sin karriere som akademiker. Som 24-årig var Umberto Eco lektor i middelalderæstetik og ansat som redaktionel leder af de kulturelle programmer på den statsejede tv-station Rai.

Kombinationen af hans store videnskabelige viden sammen med hans evne til at formidle til masserne, gjorde ham helt særlig. Det fortæller Thomas Harder, der også har oversat flere af Umberto Ecos værker til dansk.

- Umberto Eco var en fuldstændig enestående kombination af videnskabelighed på et tårnhøjt niveau og en fantastisk evne til at udtrykke alle de filosofiske, historiske og moralske emner, som han beskæftigede sig fagligt med, i en litterær form.

- Det gav det en kolossal udbredelse, som det aldrig havde fået, hvis han kun havde den mere universitære karriere, siger Thomas Harder.

Umberto Eco blandede sig blandt andet i debatter om menneskerettigheder, flygtninge og forholdet mellem religionerne. Her trak han ofte på sin historiske viden.

- En lang række af de store spørgsmål, som optager folk i vor tid, har han meget ofte beskæftiget sig ved at opstille historiske paralleller, siger Thomas Harder.

For omkring et års tiden sammenlignede han eksempelvis den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat med nazismen.

- Islamisk Stat eller Isil er en ny form for nazisme med dens udryddelsesmetoder og dens apokalyptiske ønsker om at overtage verden, sagde Umberto Eco til avisen Corriere della Sera.

I mange år skrev Umberto Eco blandt andet en fast ugentlig klumme i den italienske avis L'Espresso.

En af hans mest kendte romaner er "Rosens Navn" fra 1980, som blev solgt i millioner af eksemplarer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip