Ekspert: USA presses til reaktion mod Rusland

USA vil straffe Rusland, hvis flyet MH17 fra Malaysia Airlines med formodet 23 amerikanere om bord blev skudt ned af russisksindede separatister i det østlige Ukraine. Så vil Kongressen kræve sanktioner af præsident Barack Obama, som måske også øger den militære bistand til Ukraines regering.

Det vurderer senioranalytiker Karsten Jakob Møller, Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

- Der vil være et massivt krav fra Kongressen og befolkningen om, at der gøres et eller andet. Det kan være yderligere sanktioner og tiltag til at isolere Rusland i det internationale samfund. Der lægges et massivt pres på Rusland for at trække støtten til separatisterne tilbage, siger han.

Mange indicier peger ifølge Karsten Jakob Møller på, at separatisterne affyrede missilet.

Ukraines efterretningstjeneste har fremlagt lydfiler af en samtale med en officer fra den russiske militære efterretningstjeneste. Nogle troede, at det var et militært transportfly, man havde skudt ned, men det viste sig at være et civilt fly, siger senioranalytikeren.

For to dage siden nedskød separatisterne et ukrainsk, militært transportfly med et våbensystem, der kunne ramme i 6,5 kilometers højde. Desuden prøver Ruslands præsident, Vladimir Putin, at lægge skylden på Ukraine, da ukrainerne har ansvar for deres eget luftrum, påpeger Karsten Jakob Møller.

- Amerikanerne vil stille spørgsmålet: Hvordan kan separatister råde over et luftværnssystem, der kan komme op i 10 kilometers højde? Øjenvidner har set en pansret vogn med raketter køre i området. Alt peger på, at det er det såkaldte Bukh-system, siger han.

- Det er et lidt kompliceret system, som mange russere og ukrainere har lært at betjene tilbage i Sovjettiden. I den første udgave blev det operativt i 1979. Det er ikke så svært at betjene. Separatisterne er generelt ret godt militært skolet, mener senioranalytiker Karsten Jakob Møller.

/ritzau/

 

Dagens Gossip