Ekspert: Valget i Sverige vil ikke ændre på noget

Det kommer formentlig ikke til at løse op på den låste situation, som svensk politik befinder sig i, at Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, kastede håndklædet i ringen og efter et nederlag om finansloven vil afholde valg 22. marts næste år.

Det vurderer ekspert i nordiske forhold og ekstern lektor ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen til Ritzau.

- Valget vil ikke løse noget, når vi ser på meningsmålingerne. Som det ser ud lige nu, vil Sverigedemokraterna fortsat blive tungen på vægtskålen efter et kommende valg, siger han.

Lars Hovbakke Sørensen mener sågar, at et valg risikerer at få endnu større konsekvenser for Stefan Löfven.

- Et ekstraordinært valg kommer ikke til at løse op for situationen. Rød blok og blå blok vil fortsat komme til at stå over for hinanden, og de vil komme til at stå med de samme mandater, som de gør i dag.

- Jeg tror sågar, at Sverigedemokraterna kan ende med at gå frem, da nogle af vælgerne vil skifte side i protest over, at de gamle etablerede partier ikke kan finde ud af at finde en løsning, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Den eneste løsning, han nu ser på problemet, er, hvis de fire borgerlige partier, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna og Moderaterna, åbner op for samarbejde.

- Det er de fire borgerlige partier, der lige nu blokerer for en løsning ved at benytter sig af politik med korslagte arme.

- Det eneste, der kan løse situationen, er, hvis de borgerlige partier enten begynder at åbne op over for et samarbejde med Sverigedemokraterna - eller hvis de åbner op for et samarbejde med Socialdemokraterna, siger Lars Hovbakke Sørensen.

På pressemødet efter afstemningen i Riksdagen fortalte statsminister Stefan Löfven, at han ikke ønskede at tage kontakt til de borgerlige partier om en løsning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip