Ekspert: Zikavirus tog forskere med bukserne nede

Den store stigning i antallet af smittede med zikavirus, der nu også er nået til Danmark, skyldes at sygdommen bevist er blevet fravalgt som forskningsemne til fordel for eksempelvis infektionssygdommen Malaria.

Det siger Anders Fomsgaard, der er afsnitsleder på Statens Serum Institut (SSI) og ekspert i eksotiske vira.

- Det betyder, at man bliver taget med bukserne nede og ikke har udviklet hverken, diagnostik, behandling eller vaccine, siger han.

Ifølge Anders Fomsgaard hører zikavirus ind under kategorien "forsømte vira", ligesom den kendte ebola-virus var det, før et udbrud var en realitet.

Zika er dog ikke direkte sammenlignelig med den dødelige ebola. Symptomerne ligner en influenza, og sygdommen er også oftest hurtigt overstået efter en omgang feber i fire til syv dage.

Efter et massivt zikaudbrud i Syd- og Mellemamerika, der tog fart i slutningen af 2015, er der dog opstået stærk mistanke om, at zika er farlig for gravide, fordi den kan føre til for små hoveder og hjerneskader hos nyfødte.

- Det er en uhyggelig virkning vi har set, nu da den har ramt en stor population i Brasilien.

- Pludselig kan vi se, at den i løbet af 2015 på nul tid har spredt sig og har omkring en million smittede, og at der i hvert fald er 400 nyfødte med små hoveder, siger Anders Fomsgaard.

Selv om en dansk ung mand tirsdag er meldt smittet med zikavirus, mener Anders Fomsgaard dog ikke, at der er grund til at frygte sygdommen i Danmark.

- Det er en myggeoverført sygdom, og vi har jo ikke rigtig nogen myg på den her årstid, så det er der ingen fare for.

Dog medgiver han, at den myggebårne virus vil kunne ankomme til flere af danskernes foretrukne feriesteder.

- Det kunne være et problem i Sydeuropa, som har myg, der kan overføre andre lignende vira som denguevirus, siger han.

Statens Serum Institut råder rejsende i Syd- og Mellemamerika til at beskytte sig mod myggestik, og gravide frarådes at rejse dertil.

/ritzau/

 

Dagens Gossip