Eksperter advarer mod ny baby-trend

I udlandet er det såkaldte 'Baby Led Weaning' (BLW) en voksende trend. 

BLW går ud på, at man lader barnet spise selv med det samme, og ladet det styre overgangen fra amning til fast føde selv. 

Trenden har også fået en masse tilhængere herhjemme, men nu advarer en forsker mod at følge fremgangsmåden slavisk. 

- Man stopper altså ikke med at amme barnet, men så snart barnet selv viser interesse for fast føde, skal de selv have lov til at tage maden og putte den i munden uden forældrenes hjælp. Hvis man følger dette slavisk, vil det indebære at forældrene ikke skal blande sig i spisningen, forklarer Vibeke Landaas, ernærningsfysiolog ved Rikshospitalet i Oslo i Norge til Tv2.no

Grød og most mad er ikke en del af BLW, det skal være mad i små bidder, som babyen får at spise, men forskeren advarer mod konsekvenserne, hvis man følger trenden til punkt og prikke. 

- Der er flere bekymringer i det. Omkring seksmåneders-alderen har børn et meget lille jernlager i kroppen, og de er meget afhængige af jern. I den mad, de selv kan finde ud af putte i munden, er der meget lidt jern, siger Ingrid B. Helland.

Hun er også bekymret over om barnet får den mad, det har behov for på den måde.

- Det bliver let bare smagning når børnene får modermælk, og det er ikke tilstrækkeligt i den alder siger Ingrid B. Helland til Tv2.no

Men selvom forskeren er kritisk overfor BLW, så kan der også være positive aspekter i det, understreger hun. Det kræver bare, at man nøjes med at lade sig inspirere, og at man gør det samtidig med man sørger for der er tilstrækkelig og rigtig ernæring for barnet. 

- Det er vigtigt, at børnene deltager i familiens måltider, og at de får lov til at sidde sammen med familien ved bordet og smage og kigge på den mad, familien spiser, siger Ingrid B. Helland.

 

Dagens Gossip