Eksperter advarer om farlige Wifi-netværk på ferien

Skrevet af admin

22/06/2014

Mest læste i dag

Når man befinder sig langt væk fra dagligstuens i reglen gode internetdækning, for eksempel når man er på ferie, er det fristende at logge på en gratis Wifi-opkobling, så man lige kan tjekke, om verden står endnu.

Men det kan være ekstremt farligt at hoppe på et netværk, som man ikke ved, hvem der står bag. Det kan nemlig være kriminelle, der er ude på at stjæle data fra dig. Det advarer to it-sikkerhedseksperter om.

- En kriminel kan sidde i en bil ude foran en café og oprette et netværk med caféens navn og uden adgangskode. Det begynder gæsterne så at logge på og bruge.

- De kriminelle sidder så og overvåger netværket og håber på, at der bliver indtastet kreditkortoplysninger. Det er det, som har den største værdi for dem, siger Shehzad Ahmad, der er chef for it-sikkerhedsorganisationen DK Cert.

Bo Skeel fra it-sikkerhedsfirmaet Bitdefender forklarer, at man ikke behøver flere års computeruddannelse for at oprette og overvåge et netværk.

- Det er super nemt at sætte et netværk op, som andre kan hoppe på uden adgangskode, og det kræver ikke mere end it-kundskaber på administrator-niveau, før man kan kontrollere det, siger Bo Skeel.

Han vurderer, der er større risiko for at havne på et kriminelt netværk i områder med mange mennesker, hvor der generelt er god net- og mobildækning.

Der er dog råd for, hvordan man mindsker risikoen for at få sin færden på nettet overvåget.

- Som udgangspunkt bør man være særligt opmærksom på netværk, der ikke kræver en adgangskode. Men hvis man sidder på en café, så gå op til tjeneren og spørg, hvad deres netværk præcist hedder.

- Og hvis man kommer på et gratis netværk, som man ikke helt ved, hvem der står bag, bør man i det mindste undgå at bruge det til følsomme informationer som netbank og kreditkortkøb, siger Shehzad Ahmad.

/ritzau/